Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Tartalomjegyzék

BEFOGADÓ ÁLLOMÁS, BICSKE

Vámosszabadi Telephely

Vezető: Gláser Attila, telephely-vezető

Cím: 9061 Vámosszabadi, Külterület hrsz.0496/1

Tel: +36 96 560 241

Fax: +36 96 560 248

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

FENNTARTÓ

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Befogadó Állomás, Bicske Vámosszabadi Telephelye (a továbbiakban: befogadó állomás) a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatójának irányítása alatt álló a költségvetési irányzatok feletti jogosultság szerint teljes jogkörrel rendelkező önállóan működő és gazdálkodó Befogadó Állomás, Bicske telephelye. A befogadó állomás állami irányítását és ellenőrzését a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal menekültügyi feladatai keretében látja el, a szakmai felügyeletet a Hivatal Menekültügyi Igazgatósága végzi.

 

TÖRTÉNET

A Befogadó Állomás Bicske Vámosszabadi Telephelye 2013. augusztus 1-jén kezdte meg működését, a hazánkba 2013-ban tömegesen érkező menedékkérők további elhelyezése érdekében, a már korábban működő befogadó intézmények tehermentesítése céljából. 2013-ban 30 országból 490 menedékkérőt fogadott a befogadó intézmény.

 

CÉLCSOPORT

A befogadó intézményben a nemzetközi védelemért folyamodó menedékkérő személyek, valamint a nemzetközi védelemben részesült menekült és oltalmazott személyek nyernek elhelyezést.

Az elmúlt évben elsősorban közép (szudáni, szenegáli, nigériai, ghánai) és észak- afrikai (tunéziai, szír, egyiptomi, algériai), valamint koszovói és afgán családok tartózkodtak a befogadó intézményben..

 

ELLÁTÁS

A befogadó állomás a jogszabályban meghatározottak szerint szállást és ellátást nyújt a célcsoport számára, továbbá a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal által meghatározottak szerint biztosítja a menekültügyi eljárás hatékony lefolytatásához szükséges rendezett körülményeket.

A befogadó állomás munkatársai gondoskodnak az állomásra érkezők regisztrációjáról, tájékoztatják az újonnan elhelyezett személyeket a Házirend tartalmáról, a közérdekű tudnivalókról, valamint kötelezettségeikről, jogaikról és jogaik érvényesítésének módjáról. Biztosítják számukra a vallásuknak és nemzetiségi hovatartozásuknak, egyéni helyzetüknek megfelelő elszállásolást, érkező- és tisztálkodási eszközökkel, ágyneművel látják el őket. Rendszeresen ellenőrzik a lakók által használt szobák rendjét, figyelemmel kísérik életkörülményeiket. Gondoskodnak a befogadás során a célcsoport megfelelő ruházattal történő ellátásáról. 

 

Étkezési, higiénés ellátás

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a befogadó állomáson az elhelyezettek jogállásuk függvényében jogosultak havi költőpénzre.

Jelenleg Vámosszabadi Telephelyen az étkezés napi háromszori élelem kiosztásával biztosított, mivel a jelenlegi technikai – elsősorban konyhai, főzési – feltételek csak erre adnak lehetőséget. A technikai feltételek megteremtése folyamatban van, annak érdekében, hogy a befogadó intézményben is lehetőség legyen napi háromszori étkezés helyett étkezési hozzájárulás igénybe vételére.

A befogadó intézmény biztosítja továbbá az elhelyezettek személyes használatra étkező- és tisztálkodási eszközökkel történő ellátását a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Továbbá lehetőség van az étkező- és tisztálkodási eszközök helyett ennek megfelelő értékű higiénés hozzájárulás választására is.

 

Egészségügyi ellátás

A Befogadó Állomás jól felszerelt egészségügyi rendelőjében háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, továbbá 12 órában egészségügyi nővérszolgálat működik. A befogadó állomás gondoskodik továbbá a szakellátás igénybevételének lehetőségéről.

 

Foglalkoztatás

Belső foglalkoztatás keretében lehetőség van arra, hogy a befogadó állomáson elhelyezettek dolgozhassanak. Az elmúlt év folyamán 3 fő menedékkérő foglalkoztatására került sor. A munkavégzésükkel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a befogadó intézmény és annak területe rendezett és kulturált legyen, valamint segítenek a gondnoknak a felmerülő munkálatok elvégzésében.

 

Nevelés-oktatás

A tankötelezett korú gyermekek számára óvodai, iskolai intézménybe történő elhelyezés megszervezését biztosítja a befogadó állomás. Kapcsolatot tart az erre a célra kijelölt győri oktatási-nevelési intézményekkel, valamint elősegíti a kétirányú információ áramlást a szülők és az intézmények pedagógusai, vezetői között. Segítséget nyújt továbbá a jogszabály által meghatározott beiskolázási, oktatási, nevelési költségek megtérítése támogatás igényléséhez.

A befogadó állomás a gyermekvédelmi rendszer részeként gyermekvédelmi funkciót is ellát, ahol a gyermekek mindenekfelett álló érdekét szem előtt tartva látja el feladatait. Veszélyeztetés, elhanyagolás, gyermekbántalmazás esetén meghatározott protokoll figyelembe vételével jár el, jelzési kötelezettsége van a gyermekjóléti szolgálat felé.

 

Egyéni-, csoportos esetkezelés, családgondozás

A pszicho-szociális ellátás keretében belül a befogadó állomás különös gondot fordít az ügyfelek mentális, szociális és hivatalos ügyekkel kapcsolatos igényeinek feltárására, feltérképezi problémáikat, segítséget nyújt annak megoldásában, egyéni és csoportos eset-, és szükség esetén konfliktuskezelést végez. Komplex családgondozás keretén belül életvezetési tanácsadást, gyermekvédelmi prevenciós tájékoztatást nyújtunk.

 

Közösségi, szabadidős tevékenységek

A befogadó állomás szervezi a szabadidő hatékony eltöltését, biztosítja az elhelyezettek számára a szabad vallásgyakorlat céljából megfelelő helyiség használatát.

Az ügyfelek számára biztosítunk szabadidős programlehetőségeket, ennek keretében lehetőségük van magyar nyelvtanfolyamon, sporteseményeken, klubrendezvényeken részt venni. Csoportfoglalkozásokat tartunk Magyarország hagyományairól, kultúrájáról, történelméről, irodalmáról.

Továbbá minden nap szerződéses buszjárat áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy a közeli Győrben további  szabadidős tevékenységeket vehessenek igénybe.

Önkéntes munka: A Széchenyi István Egyetem szociális munkás szakos hallgatói szabadidős programokat és nyelvoktatást tartanak az elhelyezettek részére.

 

ADATSZOLGÁLTATÁS

A befogadó állomás teljesíti a jogszabályban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségét, biztosítja az elhelyezettek jogosultságainak érvényesülését, valamint jogszabályban előírt menekültügyi nyilvántartást vezet, amely alapjául szolgál a létszámjelentéseknek, statisztikai kimutatásoknak.

 

ADOMÁNY

A Vámosszabadi telephely adományruhákat is rendszeresen kap különböző szervezetektől és magánszemélyektől.

A befogadó állomás a területére érkező adományokról jegyzőkönyvet készít, bevételezi azokat, havi, éves analitikus nyilvántartást és statisztikai kimutatásokat vezet. Az adományruhák kiosztása céljából ruhaosztó helyiséget működtet.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A befogadó állomás együttműködik a menekültellátásban résztvevő, szerepet vállaló civil társadalmi, karitatív, nemzetközi szervezetekkel, társszervekkel, önkormányzatokkal, rendvédelmi szervekkel. Többek között a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, a Katolikus Karitásszal és a Máltai Szeretetszolgálattal.

 

Utoljára frissítve:

Belügyi alapok
  • Belügyi alapok

     

    Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

     

    logo mmia pici

     

     

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

OIF logó nagyonnagyonkicsi

Tisztelt Érdeklődő!

 

Tájékoztatjuk, hogy a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó új idegenrendészeti jogszabály átmeneti rendelkezései alapján ha Ön Magyarországon a korábbi jogszabály alapján már érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az új idegenrendészeti jogszabály szerinti jogcímek valamelyikén kérelmezheti a tartózkodási engedélye kiadását. Felhívjuk a figyelmet, hogy kizárólag tartózkodási engedély kiadása kérelmezhető jelenleg személyesen és az Enter Hungary rendszeren keresztül, függetlenül a meglévő érvényes engedélytől. A tartózkodási engedély meghosszabbítása az átmeneti szabályok szerint nem lehetséges. A tartózkodási engedély kiadása iránti kérelmet legkorábban a tartózkodási engedély lejárta előtt 45 nappal nyújthatja be. Ha 2024. március 1. és április 1. között jár le, a tartózkodási engedély kiadása iránti kérelmet legkésőbb a tartózkodási engedély érvényességi idejének utolsó napján kell benyújtania.

 

Részletek és további információk ide kattintva érhetőek el : Átmeneti szabályok (gov.hu)

 

 

OK