Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

TÁJÉKOZTATÓ TOLMÁCS ÉS FORDÍTÓI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA JELENTKEZŐ ÖNKÉNTESEK RÉSZÉRE

LOGO kicsi

 

Az Ukrajna és Oroszország között kialakult fegyveres konfliktus következtében Ukrajnából menekülők támogatása kapcsán több felajánlás érkezett az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz. Ezeket a Főigazgatóság köszönettel vette, egyben tájékoztat minden érdeklődőt, hogy aki önkéntes alapon szeretne és tud ukrán-magyar vagy orosz-magyar nyelveken fordítási, tolmácsolási tevékenységet végezni, illetve támogatást nyújtani az Ukrajnából hazánkba menekülők hatósági ügyintézéséhez, ezt az alábbiak szerint teheti meg.

 

A Főigazgatóság az erre irányuló felajánlások, illetve érdeklődést tartalmazó megkeresések egységes kezelésére és koordinációjának biztosítására létrehozta az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címet. Kérjük, hogy amennyiben szívesen nyújtana segítséget Ukrajnából menekülők számára nyelvi nehézségeik leküzdéséhez, ezen e-mail címre küldje meg érdeklődését az alábbi adatokkal:

- név, születési dátum,

- milyen nyelve(ke)n tudná az érkezőket segíteni,

- hol tudna segíteni (a Főigazgatóság regionális igazgatóságainak listája elérhető a www.oif.gov.hu oldalon a Kapcsolat menüpont alatt),

- mikor tudna segíteni,

- telefonszám.

 

Ukrán és orosz nyelvű tolmácsokra a külföldiek részéről mind Budapesten, mind vidéki helyszíneken igény van, a feladatok pedig rugalmas módon, a jelentkező igényei és kapacitásai szerint végezhetőek.

 

Tájékoztatjuk a jelentkezőket, hogy a jelentkezéssel adataik 2 évig történő kezeléséhez a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja értelmében hozzájárulnak.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti felhívás az önkéntes jelentkezők számára szól, akik a külföldiek részére kívánnak segítséget nyújtani. A fenti önkéntes jelentkezés nem keletkeztet szolgálati, foglalkoztatási, illetve munkavégzésre vagy szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszonyt a Főigazgatóság és a jelentkező között. Erre figyelemmel a jelentkező által nyújtott tolmács, illetve fordítói munka nem minősül a Főigazgatóság által megrendelt szolgáltatásnak.

 

Amennyiben hivatalos úton, díjazás ellenében kíván tolmácsolási és fordítási feladatokat a Főigazgatóság számára nyújtani, úgy ennek részleteit – ide értve a jelentkezés feltételeit is – a Főigazgatóság honlapján az alábbi linken ismerheti meg:

http://oif.gov.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=775&Itemid=1447&lang=hu

 

A fentiekkel összefüggő felajánlásokat a Főigazgatóság tisztelettel megköszöni!

      

Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság

Ügyintézés
 • Formanyomtatványok

  A program segítségével elektronikusan kitöltheti a formanyomtatványt és leellenőrizheti, hogy minden szükséges mezőt kitöltött-e. A kitöltött formanyomtatványt saját gépére elmentheti és nyomtathatja.A funkció Word 2007-re optimalizált. Amennyiben ilyen programmal nem rendelkezik, a formanyomtatványokat pdf-ben le tudja tölteni a felső menüben található tájékoztatóból.
  Feltöltés alatt

  Kategória:

 • Milyen kérelmet nyújtsak be?

  Magyar állampolgár esetén családtag:
  • a magyar állampolgár házastársa,
  • a magyar állampolgár házastárs kiskorú gyermeke (ideértve az örökbefogadott és nevelt gyermeket is), aki felett a házastárs szülői felügyeleti jogot gyakorol,
  • a kiskorú magyar állampolgár felett szülői felügyeleti joggal rendelkező,szülői felügyeleti jogát gyakorló, a magyar állampolgárral egy háztartásban élő személy;


  EGT állampolgár esetén családtag:
  • az EGT-állampolgár házastársa,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa 21. életévet be nem töltött vagy eltartott leszármazója,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa eltartott felmenője, valamint
  • akinek az eljáró idegenrendészeti hatóság családtagként való beutazását és tartózkodását engedélyezi,
  • az EGT-állampolgár élettársa, amennyiben magyar hatóság vagy az Európai Unió más tagállamának hatósága előtt regisztrált élettársi kapcsolatot létesített,  A Tanács 2003/109/EK irányelve (2003. november 25.) a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról;
  A 2003/109/EK irányelv célja
  • egyfelől, hogy meghatározza a tagállamok által a „huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező” jogállásnak, valamint az ehhez kapcsolódó jogoknak a harmadik országok olyan állampolgárai számára történő megadásának és visszavonásának feltételeit, akik jogszerűen tartózkodnak a tagállam területén,
  • másfelől pedig, hogy szabályozza az ilyen jogállással rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára a tartózkodás feltételeit a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező jogállást megadó tagállamtól eltérő tagállamban.

  A „magas szintű képzettséget igénylő munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával, amelyet felsőfokú szakmai képesítés bizonyít.
  A „munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával.

  Tartózkodási engedéllyel rendelkezés esetén kérhető a határozatlan ideig tartózkodás

  A kérdések segítségével 3 percen belül megtudhatja, milyen tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtania. A kérdéssor végén a kiválasztott kérelemtípushoz kapcsolódó minden információt megtalál.

  Kérelem célja: • Belügyi alapok

   

  Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

   

  logo mmia pici

   

   

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Nyújtsa be kérelmét online! 

Kizárólag elektronikus úton benyújtható ügytípusok 2023. január 1-től

 

Dear Client!

Submit your application online!

Case types that can only be submitted electronically from January 1, 2023

 

 

 gomb2student_kicsigomb.jpg

 

OK