Illegális bevándorlás - BÁH: az őrizeti körülmények megfelelnek mind a jogszabályi előírásoknak

 

    Budapest, 2016. április 8., péntek (MTI) - A jelenlegi őrizeti körülmények mind az uniós, mind a magyarországi jogszabályi előírásoknak megfelelnek - hangsúlyozta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) péntek délután az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

    A hivatal az abcúg hírportálon csütörtökön megjelent cikkre reagált, amelyben többek között azt írták, az Európába érkező menedékkérők a magyar menekültügyi rendszerben is hasonló körülmények között érzik magukat, mint ahonnan elmenekültek. A portál a Helsinki Bizottság és a Cordelia Alapítvány által végzett tanulmányára hivatkozva számos problémára, illetve hiányosságra hívta fel a figyelmet. Példaként kiemelték, hogy korlátozott az internethasználat, továbbá, hogy a menedékkérőkkel napi kapcsolatban lévő szakembereknek nincs speciális képzésük, s hogy a menekültügyi őrizetben dolgozóknak "gyakran nincs még alap angoltudása sem" - írta a portál.

A cikkben megszólalók szerint az idegenrendészeti vagy menekültügyi őrizetben a börtönre nagyon is emlékeztető körülmények között vannak a menekültek. A tanulmány szerint nincsenek pszichológusok és pszichiáterek a rendszerben.


    Reakciójában a BÁH kiemelte, hogy a tanulmányt megalapozó vizsgálatok egy része abban az időszakban végezték el, amikor Magyarország történetének legnagyobb menekültügyi nyomásának volt kitéve. "Ebből következően téves és esetenként megalapozatlan következtetések levonását tükrözi az anyag" - jegyezték meg. Ráadásul - mint kiemelték - a jelentés tényszerűtlen megállapításokat is tartalmaz, mint például hogy a békéscsabai telephely nem akadálymentesített, holott a földszinten található kifejezetten mozgáskorlátozottak igényeinek ellátására kialakított szoba.

Ráadásul - mint írták - a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Békéscsabai és Kiskunhalasi telephelyén több éve, uniós támogatással a - jelentést jegyző - Cordelia Alapítvány szakorvosa is jelen van és nyújt szakorvosi ellátást.


    A BÁH szerint félrevezető az a megállapítás, hogy a menedékjogi törvény nem sorolja a különleges bánásmódot igénylők közé az emberkereskedelem áldozatát, mert a jogszabály példálózó jellege (nemi erőszak, pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy) ezt a kategóriát is magába foglalja. Ezen felül - mint kiemelték - a magyar idegenrendészeti szabályozás különleges elbánást és támogatási lehetőségeket biztosít az emberkereskedelem áldozatainak.


    Kitértek továbbá arra is, hogy a menekültügyi hatóság munkatársai képzését jogszabály írja elő. Ennek az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által kidolgozott képzések megtartása révén tesz eleget a hivatal. Kiemelték továbbá, hogy a menekültügyi döntéshozók, továbbá a menekültügyi őrzött befogadó központokban dolgozó szociális munkásokkal szemben felvételi követelmény legalább egy idegen nyelv kellő szintű ismerete. Ezen felül - mint megjegyezték - a munkatársak között nem csak angol, német és francia, de arab nyelvet beszélő is van.


    A megfelelő szakorvosi ellátás hiányára reagálva a BÁH azt írta: a különleges bánásmódot igénylő emberek jogszabály alapján egyéni helyzetükre tekintettel szakorvosi vélemény alapján térítésmentesen jogosultak az egészségi állapotukra figyelemmel indokolt egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, rehabilitációs, pszichológiai, valamint klinikai szakpszichológiai ellátásra, továbbá pszichoterápiás kezelésre.


    A BÁH cáfolta továbbá, hogy a menedékkérők nem kapnak ügyükről, illetve az eljárásról tájékoztatást. Mint kifejtették: a menekültügyi hatóság az eljárás során a kérelmező anyanyelvén vagy más, általa értett nyelven tájékoztatást kap. Emellett a menekültügyi hatóság rendszeresen tart ügyfélfogadást, ahol a kérelmezők nem csak az általános eljárásról, hanem saját ügyükről is bármikor tájékoztatást kaphatnak - hangsúlyozta a BÁH.


    A hivatal közleményében kiemelte azt is, hogy a menekültügyi őrzött befogadó központban biztosított az intézményen belüli szabad mozgás, valamint a külvilággal való kapcsolattartás (így internet és nyilvános telefon is van). Az viszont gyakran előfordult, hogy maguk az intézményben tartózkodók rongálták meg illetve tették használhatatlanná a kapcsolattartásra szolgáló berendezéseket, számítógépeket - írta a BÁH.

 

bkdi \ hgp

MTI 2016. április 8., péntek 18:06

Administration
 • FORMS

  If you use this program, you can fill in the form electronically and check if all necessary answers were given by you. In addition, the completed form can be saved and printed on your own computer. The function is optimized for Word 2007. If you do not have this program on your computer, you can download the forms in pdf format from the information sheet of the head menu.
  Under construction

  Category:

 • APPOINTMENT BOOKING

  If you use the online booking system, you can get assistance in your case without standing in line, as a competent desk officer will be designated to handle your case at one of our customer service offices at the reserved time. For better visualisation, we recommend using Google Chrome or Mozilla Firefox browsers.

  Select case category

 • WHAT KIND OF APPLICATION SHOULD BE SUBMITTED?  Provision available in the event of a residence permit for an indefinite period of stay

  If you answer the questions, you can find out what kind of application for residence permit you should submit within 3 minutes, and you will also find all the information related to the selected application type at the end of the questionnaire.
  Under construction

  The purpose of the Application: • Home Affairs funds

   

  For further information on the projects implemented by the National Directorate-General for Aliens Policing and co-financed by the Home Affairs Funds of the European Union please click here.

   

   

  logo mmia picien

   

WRITE TO US!

You can send your questions or comments to the Office via this web-site quickly and easily. Please, fill in the gaps, thus enhancing the accurate and quick response!

ANNOUNCEMENTS

As it was specified by law the official decisions, which procedures started after 1 November 2005, are announced on the website of the Office of Immigration and Nationality.

REGISTRATION, LOGIN

If you want to book an appointment, you should register on the online reservation system, but other functions of the website are available without registering.