Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Tartalomjegyzék

Tájékoztató az Ukrajnában megszerzett képesítések elismertetéséről

LOGO kicsi

Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja végzi az ukrajnai felsőfokú oklevelek elismerését (pl. tanári, orvosi, mérnöki oklevelek), továbbá hatósági bizonyítványt állít ki az ukrajnai érettségi bizonyítványokról és alapfokú végzettséget igazoló bizonyítványokról.

Az elismerési eljárásokra vonatkozóan az alábbi kedvezmények igénybevételére van lehetősége a kérelmezőknek:

Az elismerési eljárások díjaival kapcsolatos kedvezmények

 

Az Oktatási Hivatal méltányossági alapon teljes költségmentességet engedélyezhet a menedékesnek és a menedékesként elismerést kérőnek és a velük azonos tekintet alá eső magyar állampolgároknak.

 

Az Ukrajnában kiállított, államilag elismert, végzettséget és tudományos fokozatokat tanúsító okiratoknak, valamint a felsőoktatási képzések keretében folytatott résztanulmányokat (így például félév, kredit, vizsga) igazoló okiratoknak az elismerésével, honosításával, valamint a velük kapcsolatos hatósági bizonyítványok kiállításával, továbbá az azokhoz kapcsoló tájékoztatás adásával összefüggésben lefolytatandó eljárások is díjmentesek.

Fordítási költségek átvállalásának lehetősége

 

A menekültügyi hatóság a menedékes kérelmére – a társadalmi beilleszkedésének elősegítése céljából- a menedékesként történő elismerést megelőzően keletkezett iskolai végzettséget vagy szakképesítést igazoló okiratok magyar nyelvre történő fordításának költségét átvállalhatja.

 

Az eljárás során benyújtandó dokumentumok alól adható mentességek

 

Az eljáró hatóság kivételes méltányosságból felmentheti az ügyfelet a tanulmányokat igazoló okiratai hiteles másolatának és azok fordításának benyújtása alól, ha az ügyfél – a menedékjogról szóló törvény alapján – menekült, oltalmazott, menedékes vagy befogadott, és az ügyfél bizonyítja vagy valószínűsíti, hogy okiratai neki fel nem róható okból nem állnak rendelkezésére. Ezen rendelkezés vonatkozik a menedékesekkel azonos tekintet alá eső magyar állampolgárokra is.

 

Az egyes képesítések elismerésével kapcsolatos eljárások, illetve az azokkal kapcsolatosan igénybe vehető kedvezmények részletei az Oktatási Hivatal honlapján az alábbi linkeken elérhető tájékoztatókban kerültek feltüntetésre:

https://www.oktatas.hu/kepesitesek_elismertetese/kulfoldon_szerzett_oklevelek/altalanos_iskolai_bizonyitvany

https://www.oktatas.hu/kepesitesek_elismertetese/kulfoldon_szerzett_oklevelek/kozepiskolai_bizonyitvany

https://www.oktatas.hu/kepesitesek_elismertetese/kulfoldon_szerzett_oklevelek/szakkepesites

https://www.oktatas.hu/kepesitesek_elismertetese/kulfoldon_szerzett_oklevelek/felsofoku_oklevel

 

Belügyi alapok
 • Belügyi alapok

   

  Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

   

  logo mmia pici

   

   

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

OIF logó nagyonnagyonkicsi

 

 

ORSZÁGOS IDEGENRENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG

OK